På Sverigedemokraternas hemsida går det att läsa:
“Lördagen den 6 februari bildades partiet Sverigedemokraterna. Samma år gick partiet till val och bedrev mindre kampanjer i Stockholm, Göteborg och Malmö, samt i Vårgårda. Kampanjen gick bäst i Vårgårda, där Sverigedemokraterna var bara 17 röster från mandat.”
Kort och koncist om hur ett parti bildades.
Ja, vi vet ju alla hur det kan vara, ibland får en inte riktigt med allt när det är deadline, eller så tänker en kanske att människor idag är så stressade att de inte orkar scrolla sig igenom en massa text. Men för alla som orkar läsa lite längre kunde de gott ha en lite längre version som beskriver året då partiet startade lite mer detaljerat. Där hade de t.ex. kunnat nämna att en av dessa “kampanjer” innehöll frasen Bevara Sverige Svenskt.
Intressant nog är dessa slagord misstänkt lika namnet på en organisation som var uttalat rasistiska och bland annat spred kampanjmaterial mot invandring och mot aborträtten. Detta med väldigt grovt rasistiska ord. Denna organisation hette Bevara Sverige Svenskt. Misstänkt likt SD:s kampanjslogan alltså, men visst, det kan vara en slump. Det kan också vara en slump att några av de som startat BSS också startade Sverigedemokraterna i samband med att BSS la ner sin verksamhet.
BSS påminde mycket om Brittiska National Front som fortfarande idag är uttalat rasistiska och som på sin hemsida idag t.ex. säger sig vilja bevara den vita rasen i England, och en massa annat obehagligt.
När BSS blev Sverigedemokraterna valde de passande nog en logotyp som påminde om deras brittiska vänner i NF.
Så varför är det här intressant? De flesta partier i Sverige har bytt åsikter drastiskt sen de startade. Men hur mycket hade de egentligen förändrats sju år efter att de startat? Så kort efter starten gick Jimmie Åkesson med i partiet (enligt SD själva, det finns motstridiga uppgifter från t.ex. Expo som säger att han gått med redan 94 då den gamla ledningen fortfarande satt kvar), ett parti som hade människor högst upp på valsedlarna trots att de var dömda för brott med rasistiska förtecken. Det var också ett parti som anordnade manifestationer dit nynazister drogs. Uppenbarligen fanns det något som tilltalade dessa grupper av människor trots att SD hävdade att de inte var rasistiska.
Tre år efter att Jimmie gick med i partiet skakar SD:s dåvarande partiledare hand på omslaget av SD-kuriren med Jean Marie Le Pen i franska Front National.
Vissa teman går igen.
Så varför skriver jag om det här på en bokblogg? Jo, när det gäller antirasism, genusfrågor och andra politiska frågor så känner jag själv ett stort behov av att ständigt fördjupa mig för att få hela bilden av något och vrida och vända på saker för att förstå dem innan jag tar ställning. Jag är övertygad om att det finns människor som röstar på SD som inte vet om att de har en rasistisk historia. Som inte vet vad som döljer sig bakom den där blåsippan. Jag är också övertygad om att ett parti som verkligen tagit avstånd från sin historia skulle våga vara öppna med den också och tydligt visa vad det är som de tar ställning mot.
Jag tror att information är bra i en demokrati, och jag tror att det är svårt att vara rasist/främlingsfientlig om en anstränger sig för att vidga vyerna. Fördomar har alla, det är just därför vi aktivt måste upplysa oss själva. Därför är fakta som den ovan bra. Min dröm är att någon som googlar på “Sverigedemokraterna” ska hamna på min blogg och upplysas lite. Förhoppningsvis kan jag åtminstone så ett frö. Och skulle den som googlat sig hit vilja försöka förstå även min politiska uppfattning om att vi inte ska ha främlingsfientliga partier i riksdagen så är mitt tips: läs på. Om en ideologi inte håller för att ifrågasättas är det knappast en särskilt bra ideologi.
Bokmania listar idag några böcker som kan ingå som kurslitteratur för att förstå rasism. Mina bidrag till den litteraturlistan är:
- Den odödliga Henrietta Lacks – en bok om absurd och cynisk rasism då och nu och om hur fattiga ickevita människor placeras i en underklass enbart på grund av sin hudfärg. Henrietta Lacks blir sjuk och därefter säljs hennes säljer för miljontals dollar utan att hennes familj får en enda cent. En spännande berättelse som ger ens allmänbildning en steroidbehandling.
- Ön – En bok om de koloniala idéer som lever kvar än idag och krocken mellan moralism, lagar och strukturer. Belyser alla tänkbara sidor och tvingar läsaren att se saker från perspektiv den vanligtvis inte har när en delegation från Storbritannien sänds till en gammal koloniserad ö för att utkräva ansvar för ett påstått övergrepp.
- Hatet – Visar utifrån ett väldigt personligt perspektiv hur svårt det är för en människa i dagens Sverige att arbeta med demokratiska metoder mot rasism och kvinnohat. Sveland Wallraffar i sitt eget liv och blir dödshotad eftersom hon nyttjar sin grundlagsskyddande rättighet att säga sin åsikt.
9 Kommentarer
Tänk så loggor kan slumpa sig!
Ja visst är det märkligt hur slumpen spökar till det ibland…
Så bra att du uppmärksammar Sverigedemokraternas historia o bakgrund!
Tack. Skönt att vi är många som stöttar varandra. Jag hoppas och tror vi gör skillnad.
Så viktigt inlägg! Och jag tror det är många som inte vet, som inte känner till historien och därför är det så viktigt att vi pratar om det.
Tack Erica! Skönt att min tanke gick fram. Nej jag tror inte heller många vet, det finns ju en anledning till att de inte är öppna med historien också och ju fler som vet desto fler kan göra välinformerade val förhoppningsvis.
Bra att du nämner Den odödliga Henrietta Lacks, den passar utmärkt på listan. En otroligt bra bok!
Och tack för länkningen.
Glömde säga att din text är mycket intressant.
Tack! Kul att du också gillar Henrietta Lacks-boken. Tycker den är fantastisk också men är den inte lite oförtjänt bortglömd i Sverige?