Jag hade sett fram emot den här boken så himla mycket ända sen jag läste om den första gången och boken både överraskade mig och uppfyllde alla mina förväntningar. Jag tyckte Flickvännen var årets bästa bok 2009 och vet redan att jag kommer tycka att det här är årets bästa bok.
Det finns ingen som varken kan eller törs skriva om relationer på det realistiska sätt som Ramqvist kan. Saga träffar Victor Schultz som är allt hon inte borde vilja ha, så står det på bokens baksida. Men vem har dikterat detta om vad hon “borde” vilja? Det är en central inre fråga som färgar hennes sätt att se på omvärlden och sig själv.
Hon har en intellektuell mamma vars analys av feminism och patriarkala strukturer är underbart beskriven. Mamman tycker att Saga borde ta för sig mer, precis som alla unga kvinnor borde ta för sig mer. Hennes nära vän tycker att alla borde ha en “slampsommar” någon gång i deras liv.
Saga har dessutom en omgivning som ständigt nedvärderar flickor och kvinnor vilket ofta övergår i övergrepp och hot och trakasserier. Det briljanta i Ramqvists beskrivning av detta är att det ingår i de helt vardagliga redogörelserna över vad som händer. Det sticker inte ut. Män tar sig friheter att hota henne till livet och hålla fast henne på gatan och så vidare. Men Saga bara konstaterar att det händer. Det finns något fruktansvärt, och sant, i att beskriva det på det sättet.
Samtidigt “vill alla ha en ung tjej”. Redaktioner vill ha henne som alibi, som för att väga upp den gubbhylla som annars utgör laguppställningen. De alkoholiserade och otrogna männen vill ha henne för att få allt det som “finflickorna” inte kan ge dem. Det här är i alla fall sånt hon får höra ständigt. Och som hon måste förhålla sig till.
Ångrar hon sig efter sex på en toalett med en man som minuterna innan gjort slut med henne för att en struktur hjärntvättat henne till att vara “finflickig” eller för att hon trots allt är en romantiker? Är Victor den enda som “tillåter” henne att vara den hon är, eller är han bara en ologiskt attraktiv del av allt som är fel?
Är det fel att bara ta för sig av det som råkar falla i ens knä? Låter det som en tråkig plot? Det är för att jag inte kan skriva som Ramqvist, som jag för övrigt tycker att det är dags att vi geniförklarar nu.
“Det personliga är politiskt” hade kunnat vara den här bokens tagline, om man velat förminska den. För den är exakt det som jag tror menades med den formuleringen, men ändå så mycket mer!
Norstedts 2012
ISBN: 9789113041292 Sidor: 377
Omslag Lotta Kühlhorn
Inbunden: Bokus, Adlibris
Ebok: Bokus, Adlibris
Finns den på ditt bibliotek?
Bonusmaterial:
DEN KOMPLETTA LITTERATURLISTAN
Ahlmark-Michanek, Kristina – Jungfrutro och dubbelmoral
Alving, Barbro – Personligt : dagböcker & brev 1927-1939
Backberger, Barbro – Det förkrympta kvinnoidealet
Bibeln
Brantenberg, Gerd – Egalias döttrar
Brøgger, Suzanne – Ja
Brøgger, Suzanne – Kärlekens vägar och villovägar
Broman, Ulla – Kvinnomedvetande och utopi : några radikalfeministiska tankar (benämns som ”Kvinnomedvetande”, förmodl. denna)
Brownmiller, Susan – Against our will : men, women and rape
Bulgakov, Michail – Mästaren och Margarita
Burroughs, William S. – The Naked lunch
Camus, Albert – Främlingen
Chesler, Phyllis – Women and madness: a feminist diagnosis
de Saint-Exupéry, Antoine – Le petit prince
Enochsson,Birgitta & Hasselrot, Titti – Fnitter
Falkenland, Christine – Illusio
Flaubert, Gustave – Madame Bovary
French, Marilyn – Kvinnorummet
Friedan, Betty – Den kvinnliga mystiken (även utgiven som Den feminina mystiken)
Friedenthal, Albert – Jordens kvinnor
Godelier, Maurice – Bas och överbyggnad : studier i marxistisk antropologi (oklart om det är denna eller en bok av Marx, Karl)
Greer, Germaine – Den kvinnliga eunucken
Helen, Zahavi – En jävla helg
Herrera, Hayden – Frida Kahlo : en konstnärs liv
Hite, Shere – Hiterapporten (oklart vilken del)
Holmberg, Åke – Vår världshistoria
Hume, David – On The Immortality of the Soul
Janssen-Jurreit, Marielouise – Sexism (författare nämns ej, förmodl. J-J el. ev. Reed, Evelyn)
Krusenstjerna, Agnes von – Fröknarna von Pahlen
Millett, Kate – Sexualpolitiken
Nio kvinnor – nio liv
Oe, Kenzaburo – Mardrömmen
Oe, Kenzaburo – Tid för fotboll
Ray, John – Män är från Mars kvinnor är från Venus
Sartre, Jean-Paul – Äcklet
Söderberg, Hjalmar – Den allvarsamma leken
Söderberg, Hjalmar – Pälsen (novell inkluderad i Historietter)
Solanas, Valerie – The SCUM manifesto
Spungen, Deborah – Inte som andra döttrar
Tikkanen, Märta – Män kan inte våldtas
Tjechov, Anton – Måsen
Tolstoj, Lev – Krig och fredag
Walker, Alice – Purpurfärgen
+ en roman där glasögonbjörnar (Tremarctos ornatus) förekommer, skriven av en Argentisk zoolog som jag inte hittat namn eller titel på, ännu.
EDIT: 4/9 – Enligt Karolina Ramqivst själv är detta en fiktiv roman.
Tidskrifter och tidningar
90tal
i-D #2 1994
Libération
Nöjesguiden
pop
Starlet
Tidningen Södermalm
30 Kommentarer
Yay för bonusmaterialet!
Åh vad kul att du uppskattade det! Tog så pass lång tid att sammanställa att det varit trist om folk bara scrollar bort det :)
Intressant! Den hamnar på läslistan? Vad är extramaterialet? Det du läst i år?
Kul! Visst är det alltid svårast att skriva om ens favoritböcker! Har du läst några av hennes tidigare?
Extramaterialet är litteraturlistan längst ner i recensionen (under alla isbnfakta osv).
Jag har skrivit upp alla titlar som nämns i boken Alltings början samt letat upp alla böcker där bara handlingen eller författaren eller titeln eller dylikt nämns och satt dessa i bokstavsordning. Litteratur spelar en stor roll i romanen och jag tyckte det var kul att ha en förteckning över detta. :)
Det är jättesvårt att skriva om ens favoriter, jag känner hela tiden att jag inte sagt nåt vettigt, eller ens tillräckligt mycket …
Aha, det är litteratur från Alltings början, vad spännande! Jag läste Feministiska studier i Uppsala 1993 (När det fortfarande hette feministiska studier!) och rätt mycket av det på listan ingick i vår litteraturlista på den kursen :-) Roligt!
Ja det känns som att man kan få sig en grundkurs i Feministiska studier/genusvetenskap om man läser samma som Saga (jag gillar faktiskt båda namnen lika mycket, kanske kunde de döpt om till “Feministiska studier & Genusvetenskap”).
Var det lika roligt att plugga det som jag fått för mig att det är?
Genusvetenskap var inte ett begrepp på den tiden jag pluggade :-) Det var roligt men också väldigt plågsamt att plugga feminism, att få reda på så mycket, så mycket könsrelaterade orättvisor var lite svårt att ta. Men extremt nyttigt. Det har hänt massor inom feministisk/gender/queer-froskning sedan dess så jag tror nästan det är ännu mer spännande nu.
Jo! Det är ju mycket “grundforskning” som görs as we speak. Jag kom in i år på grundkursen men bestämde mig för att spara min sista csn-år för en eventuell masters i fotografi. Synd att jag inte kan läsa båda.
Skrev du någon uppsats där? Om vad?
Jag skrev en b-uppsats om fotografen Margaret Bourke-White. På skrivmaskin. Ah, the “good” old days.
Coolt! Har du kvar den? Det är konstigt att ingen av hennes bilder blivit lika ikonisk som t.ex. Dorothea Lange med tanke på hur mycket intressant hon gjorde. Nachtwey idag är ju en sån person som måste influerats sjuuukt mycket av henne.
Vilka fotograferar gillar du mer?
Dammar du någonsin av skrimaskinen idag och skriver på den?
Oj vad sjukt det ser ut när man nästar så många svar :) hoppas du orkar läsa. Vad heter din uppsats förresten?
Jag har varken kvar uppsatsen eller skrivmaskinen … Jag är inte en sån som sparar. Jag minns inte titeln på uppsatsen eller frågeställningen, men jag minns att jag kopierade bilder ur böcker om Bourke White och klistrade in dem i uppsatsen :-) Nuförtiden har jag dålig koll på fotografer, jag gillar fortfarande Sally Mann och Jock Sturgess. Häroveckan såg jag en utställning med Cooper& Gorfer och den var fantastisk. Har du några andra favoriter, förutom Nachtwey?
Ok. Jag är en hoarder tyvärr så jag kan tyvärr inte alls begripa sånt sunt beteende som att inte spara uppsatser och skrivmaskiner. Jag har fortfarande kvar vissa skrivböcker från lågstadiet osv men det ska vi inte gå in på.
Coolt med Jock Sturgess, det var ingen jag sett bilder av innan! Alltid kul att upptäcka nya. Har du varit och sett Manns utställning nu då när hon ställer ut i Sthlm? Jag älskar hennes bilder! Du måste ju se dokumentären om henne!! Gillar du Francesca Woodman också? Min tonårsidol.
Jag missade Cooper & Gorfer när de ställde ut i Gbg på Hasselblad tråkigt nog. Kul att den var så bra.
Jag gillar inte Nachtwey så mycket faktiskt. Några jag gillar är: Christer Strömholm (Place Blanche-bilderna), Gregory Crewdson, Anna Clarén, Slim Aarons, Nan Goldin, Robert Frank, Diane Arbus och just nu har jag snöat in en hel del på Philip Lorca Dicorcia som gör så sorgliga öde bilder.
Jag kan hålla på hela natten och plåga folk med att tvinga folk att bildgoogla :) Men man känner mig rätt bra efter att ha kollat igenom den listan. (om nu någon vill det haha)
Den här står högst upp på min lista över nya böcker jag vill läsa och nu blir det kanske en beställning, trots att jag egentligen är en sådan där som lånar på biblioteket. Jag tyckte att Flickvännen var väldigt bra men annars har jag bara läst artiklar av henne. Jag äger När svenska pojkar började dansa men köpte den enbart för att jag älskade formatidén Pocket pocket.
Überambitiöst – men intressant – bonusmaterial! Jag har väl läst en fjärdedel, ungefär. Egalias döttrar när jag gick på mellanstadiet. Hade vi en feministisk lärare? Skolbibliotekarie?
Bokbabbel tyckte att omslaget var mycket likt Knausgårds 4 och själv tycker jag att det påminner lite om en kombination Åsa Mobergs Kärleken i Julia Anderssons liv och en tidigare bok av henne där en bild i samma serie användes.
Ska bli roligt att läsa vad du tycker om den sen! Recensioner är ju alltid som roligast att läsa när man själv läst tycker jag.
Jag visste inte att När svenska pojkar började dansa var i ett särskilt format. Ska kolla upp den!
Jag är sjukt imponerad över att du läst 1/4! Jag skäms över att jag läst så få av dessa. Roligt att tänka på att du kanske en feministisk skolbibliotekarie som “kuppade” in bra litteratur i sina unga låntagares bokhögar.
Intressant med omslaget, det tänkte jag inte riktigt på. Jag brukar vanligtvis inte gilla Kühlhorns omslag särskilt mycket (gillar Acedo mycket mer!) men här tyckte jag det var roligt att omslaget andades 70/80tal på något sätt med typsnitt osv. Har dock för grund kunskap om detta för att komma med bra exempel men Åsa Moberg-exemplet i din blogg är ju jättebra exempel! Guldstjärna för att du upptäckt samma foto också såklart.
Recensioner är bra både som första vägledning och i efterhand för att jämföra intryck. Ibland undrar man om det är samma bok man har läst, så olika saker kan man ha tagit fasta på.
När svenska pojkar började dansa gavs ursprungligen ut i normalt format men ingick även i Pocket pocket-serien när den kom. Johanna Ö på Bokhora har skrivit mer om Pocket Pocket; lite mindre än nya… heter den Mini pocket? men läses också “på fel ledd” med en sida över ett helt uppslag.
Den fjärdedel jag läst är ganska blandad men mest de som inte är feministiska portalverk; undantaget är kanske Egalias döttrar fast portalverk… nja. Jag har inte läst om den som vuxen men tänkt att jag ska göra det. Och så ska jag skriva ett blogginlägg om den. Någon gång. ;-)
Genom sådana här små kommentarsväxlingar med dig och en del av dina inlägg har jag insett att jag nog tänker på bokomslag på ett lite annat sätt än jag trodde. Jag vet ju att ett omslag som tilltalar mig extra mycket kan få mig intresserad av en bok och att vissa omslag bara är så fel men inte att jag för det mesta tycker något om dem, dock helt oskolat. Och Åsa Mobergfotot är inte samma, bara ur samma serie; det är en annan bil i bakgrunden och det är ett annat knä som lyfts för nästa steg.
Vad roligt att du blivit mer medveten om omslagen och dess känslor du har inför dem. Är alltid väldigt kul när du skriver här. Jag har läst konst- och bildvetenskap och typ tusen poäng andra konstrelaterade kurser men kan inte direkt säga att jag jag kan formulera något “skolat” tyvärr.
Det jag däremot kan säga om att skola sig i såna ämnen är att man blir mer medveten om sin egen smak och i bästa fall börjar kunna bryta ner den i beståndsdelar och peka på varför man gillar det man gillar. Något som jag iofs inte tror man behöver utbilda sig för utan kan hitta fram till själv…
Jag älskar såna nörddetaljer som att det är ett foto ur samma bildserie!! Sånt är fantastiskt kul. Vet inte varför jag gillar sånt. Är besatt av att gå in på imdb-trivia sen jag sett en film t.ex. och har nu börjat lägga till grejer där också :)
Har du läst något i de här minipocketarna? Jag har ju sett dem men aldrig testat på hur läsupplevelsen är.
Det är inte så att jag tror att man måste ha massor av utbildning för att få tycka saker men för egen del kan jag tycka att mitt tyckande blir väldigt vagt och spretigt, samt att jag saknar vokabulären. Jag har grundskolans bildundervisning och that’s it.
Men jag är (alldeles för) svag för snirkliga typsnitt, suddigt motljus och korsetter. Och silhuetter. Och 1950-talsomslag. Och trompe l’oeil-effekter. Och litet format. Och en hel massa annat motsägelsefullt.
Jag är bara nördig ibland men då kan det bli rejält. ;-)
Jag har faktiskt inte läst mina Pocket pocket, bara köpt dem, eftersom jag var så förtjust i idén. – små böcker, som sagt.
Oj vad du precis sålde in den boken hos mig!
Vad roligt!! Jag läste sista 100 sidorna superlångsamt för att den inte skulle ta slut, bara det är ju bästa betyget!
[…] innehåller massor av litteraturreferenser (de flesta feministiska), Marcusbiblioteket har gjort en lista över dem alla, vilken fantastisk lista! Det här inlägget postades i […]
Trevlig lista, speciellt Strömholm och Aarons. Dicorca måste jag nog bildgoogla:-)
Mitt ego myser som en katt som blir klappad av en maffiaboss… Hoppas du gillar Dicorcia!
Schultz? Är det vad han heter i verkligheten? :)
Oj, nej det var ett helt vanligt skrivfel :D Schantz heter han ju! Vet inte vart jag fick Schultz ifrån!
“Krig och fredag”? ;)
Hahahahaha!!!! Vad hände där i min hjärna?? Och det är bara du som uppmärksammat det dessutom. Tack för det.
[…] borde göra en lista” tänkte jag, men det var ju tur att jag struntade i det, för den listan har Marcusbiblioteket redan gjort. Share this:FacebookTwitterDiggGillaGillaBe the first to like […]
[…] Språkkärringen, Chogoling, Enligt O, ord och inga visor, Calliope books, Booze’n'Books, Marcusbiblioteket och och dagarna […]
[…] Andras röster: Bokhora, dagensbok.com, Ellens bokskafferi, Litteraturkvalster & småtankar, Marcusbiblioteket, Tonårsboken. Köp hos t.ex. Adlibris eller […]